Femeile sunt mai expuse la efectele nocive ale fumatului decât bărbaţii

 

Femeile fumătoare sunt cu 25 la sută mai predispuse la afecţiuni ale inimii decât bărbaţii, iar riscul creşte cu doi la sută în fiecare an, unul dintre motive fiind că organismul acestora extrage o cantitate mai mare de substanţe toxice dintr-o ţigară, potrivit unui studiu.

 

Fumatul este o problemă de sănătate publică importantă şi o epidemie globală, mai mult de un miliard de persoane fumând zilnic în toată lumea. Femeile fumătoare prezintă un risc mai mare de îmbolnăviri ale inimii, mai ales în contextul în care numărul fumătoarelor creşte de la an la an, susţin reprezentanţii Centrului Naţional pentru Renunţare la Fumat.

În România, în ultimii 20 de ani, numărul fumătoarelor aproape s-a dublat

Dacă în 1989 fumau 11,3 la sută dintre femeile adulte, în 2009 "apelau" zilnic la ţigară 21,9 la sută dintre ele. Mai mult, peste 55 la sută dintre femeile fumătoare au între 15 şi 34 de ani, fiind la vârsta fertilă, au precizat sursele citate, într-un comunicat de presă.

Fumatul este o cauză reală a multiple forme de cancer la femei, iar numărul femeilor care se îmbolnăvesc şi mor din cauza cancerului este în creştere. Medicii oncologi au atras atenţia asupra creşterii mortalităţii cancerului de col uterin de la 14 cazuri la mia de locuitori în 1994 la 16,93 cazuri în 2003, iar în cazul neoplasmului ovarian, de la 6,70 la 8,84 cazuri.

Femeile fumătoare sunt mai predispuse la cancer pulmonar decât bărbaţii

Ele dezvoltă boala după un consum mai mic de tutun şi au risc mai mare de a face forma cea mai severă a cancerului pulmonar. Una dintre explicaţii este că femeile folosesc mai frecvent ţigările de tip "slim, low-tar, lights" care favorizează fumatul "compensator" - inhalarea mai profundă sau mai frecventă pentru a-şi asigura "doza" de nicotină.

"Dependenţa de fumat este o boală cronică şi trebuie tratată în consecinţă. Practic, o persoană care fumează mai mult de 10 ţigarete pe zi este dependentă de nicotină. Femeile încep să fumeze mai târziu decât bărbaţii, însă renunţă mai greu. De altfel, studiile arată că rata de succes a renunţării la fumat este mai mare în cazul bărbaţilor. Motivele sunt atât de ordin biologic cât şi psihologic", a declarat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional "Stop Fumat".

Un studiul realizat de doctorul Rachel R. Huxley de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, Divizia de Epidemiologie, şi de doctorul Mark Woodward de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, publicat în august, online, de către "The Lancet" şi în care au fost incluşi peste patru milioane de fumători (bărbaţi şi femei), demonstrează că femeile sunt cu 25 la sută mai predispuse să dezvolte afecţiuni coronariere în comparaţie cu bărbaţii.

"Nicotina acţionează direct asupra inimii, crescând frecvenţa cardiacă, dar şi asupra vaselor de sânge, producând vasoconstricţie, care se traduce prin creşterea tensiunii arteriale. Prin urmare, cu fiecare fum «tras» din ţigară, inima se contractă mai puternic, mai des, după care urmează o perioadă de acalmie, până la următoarea ţigară - când procesul se reia. Mai mult, cordul este forţat «să muncească» în condiţii improprii de furnizare a energiei necesare contracţiei: cantitatea de oxigen din sânge este redusă ca urmare a inhalării de monoxid de carbon din fumul de tutun. Este uşor de înţeles, aşadar, de ce inima cedează mai repede", a spus Magdalena Ciobanu.

Acelaşi studiu arată că riscul de afecţiuni ale inimii creşte cu doi la sută în fiecare an la femei în comparaţie cu bărbaţii, unul dintre motive fiind acela că organismul femeilor extrage o cantitate mai mare de substanţe toxice conţinute într-o ţigaretă raportat la organismul bărbaţilor, care are o reacţie diferită.

În ciuda progreselor înregistrate în tratamentele cardiovasculare, în România îşi pierd viaţa zilnic din cauza infarctului miocardic 40 de oameni, potrivit studiilor prezentate în cadrul celui de-al 49-lea Congres Naţional de Cardiologie.

Previziunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că boala coronariană va rămâne principala cauză de deces pentru următorii 20 de ani, reprezentând 12,2 la sută din mortalitatea generală, înaintea celor provocate de cancer, accidente rutiere, HIV/SIDA şi bolile hepatice.

Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid

Organismul femeilor procesează nicotina mult mai rapid decât în cazul bărbaţilor, acestea fiind mai predispuse la dezvoltarea de afecţiuni coronariere în ciuda faptului că fumează mai puţine ţigarete pe zi în comparaţie cu bărbaţii, potrivit studiului citat.

Mai mult, deşi riscul îmbolnăvirii de afecţiuni ale inimii scade în momentul renunţării la fumat, femeile renunţă la dependenţă mult mai greu decât bărbaţii. De asemenea, dependenţa de tutun a femeilor este în creştere în ţările în curs de dezvoltare deoarece sunt expuse presiunii reclamelor iar ţigările au un design adaptat cerinţelor psihologice ale femeilor.

În plus, şi reglementările legislative sunt mai relaxate. La nivel mondial, deşi se consideră că fumatul este o boală a bărbaţilor, femeile "recuperează" rapid, existând deja 220 de milioane de femei fumătoare.

Un studiu publicat recent de OMS - Global Youth Tobacco - a arătat că tinerele fumează la fel de mult ca tinerii. Totodată, Centrul Naţional pentru Renunţare la Fumat precizează că industria tutunului targetează femeile prin folosirea de mesaje seducătoare de tip "vitalitate, slăbit, emancipare, sofisticat, alură sexuală".

La nivel global, aproape 24 la sută dintre tinerii fumători s-au apucat de fumat la 10 ani, vârstă la care practic nu au discernământ şi nu pot vedea riscurile la care se supun fumând.

În România, Programul Naţional "Stop Fumat" îşi propune să îi ajute pe acei oameni care îşi doresc foarte mult să renunţe la fumat şi au nevoie de ajutor de specialitate. O echipă de medici şi psihologi specializaţi în tabacologie oferă asistenţă în centrele Stop Fumat celor care vor să renunţe la dependenţa de nicotină.

"Renunţarea la fumat înseamnă un câştig în ani de viaţă. Dacă renunţi până la 35 de ani, câştigi toţi cei 10 ani pe care i-ai fi pierdut dacă ai fi continuat să fumezi. Dacă renunţi până la 45 de ani, câştigi nouă ani, până la 55 ani, câştigi şase ani, iar până la 65 de ani, câştigi doar trei ani", a precizat sursa citată.

Cei mai mulţi dintre fumătorii români afirmă că şi-ar dori să renunţe la tutun, însă, când trebuie să treacă la fapte, foarte mulţi abandonează. Renunţarea la fumat este, în primul rând, o decizie personală. De aceeapersoana care se decide să intre în Programul Naţional "Stop Fumat" trebuie să îşi dorească foarte mult să renunţe.

"Dacă nu există convingerera totală, atunci beneficiul de pe urma programului tinde către zero. Totuşi, în situaţia în care pacientul nu este convins sută la sută, acesta poate fi ajutat de către psiholog, care aplică o tehnică specială numită "interviu motivaţional", a declarat Magdalena Ciobanu.

Persoanele din Bucureşti pot veni în fiecare miercuri, la ora 15.30, la Institutul "Marius Nasta", la grupul de informare, pentru a afla detalii despre tratament şi consilierea psihologică. Aici sunt oferite explicaţii şi răspunsuri la întrebări. Cei care nu sunt Bucureşti se pot adresa medicului specialist tabacolog sau specialistului psiholog şi pot solicită o programare.

"Tratamentul dureză între două şi trei luni. Pacientul vine din două în două săptămâni pentru a-i fi evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj şi pentru a-şi primi tratamentul. Şansele de a recidiva după încheierea tratamentului depind exclusiv de pacient, de gradul în care a reuşit să înveţe noile obiceiuri ale vieţii de nefumător. Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumator sunt mai mari. Este la fel ca în cazul oricărei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ţi se agravează boala; nu ţii cont de recomandări, atunci faci o exacerbare a bolii. În cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului", a precizat medicul Magdalena Ciobanu.

 

 

Declanşarea conflictelor în lume ar putea avea legătură cu fenomenul încălzirii globale

 

Variaţiile climatice, precum cele provocate de El Nino şi La Nina, au un anumit impact asupra declanşării de conflicte în regiunele afectate de aceste cicluri naturale, un fenomen care riscă să se agraveze din cauza poluării industriale, potrivit unui studiu publicat, joi, în revista Nature.

 

Ţările tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul climatic El Nino, sunt de două ori mai expuse în faţa riscului de a fi marcate de conflicte interne în comparaţie cu ţările afectate de un alt fenomen, mai umed şi mai puţin cald, denumit La Nina, afirmă autorii acestui studiu.

Foametea, dublată în Somalia de un război civil, care afectează Cornul Africii reprezintă un exemplu tipic pentru efectele avute de variaţiile climei ale căror cauze sunt naturale, provocând secetă şi tensiuni într-o societate deja fragilizată. Autorii studiului consideră că omenirea trebuie să tragă anumite învăţăminte şi în legătură cu riscurile încălzirii globale cauzate de poluarea industrială.

"Studiul arată indubitabil că şi în lumea modernă variaţiile climatice au un impact asupra tendinţei oamenilor de a folosi violenţa", a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

Cunoscut şi sub denumirea ENSO (El Nino-Southern Oscillation), El Nino, care afectează emisfera sudică, este un ciclu ce apare la un interval de doi-şapte ani şi care durează între nouă luni şi doi ani. El Nino provoacă pierderi masive în agricultură, pescuit şi exploatările forestiere.

Fenomenul debutează prin acumularea de mase de apă caldă în partea occidentală a Pacificului tropical, care traversează apoi întregul ocean. Această parte a ciclului, denumită El Nino, poate cauza modificări dramatice în domeniul precipitaţiilor şi al temperaturilor, declanşând caniculă, vânturi uscate şi violente, în Africa, Asia de Sud şi de Sud-Est şi în Australia.

Atunci când acest ciclu se inversează, se numeşte La Nina, care provoacă o răcire a maselor de apă în partea orientală a Pacificului, favorizând apariţia unor ploi masive în aceste regiuni.

Autorii studiului au examinat aceste fenomene climatice între 1950 şi 2004 şi au suprapus datele peste un grafic ce conţinea informaţii despre conflictele civile interne care au făcut cel puţin 25 de morţi pe an în fiecare ţară, în aceeaşi perioadă.

175 de ţări şi 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumătate au avut ca rezultat peste 1.000 de morţi, au fost astfel trecute în revistă.

În timpul perioadelor de observare a fenomenului La Nina, probabilitatea de izbucnire a unui conflict era de 3%, aceasta urcând la 6% în timpul ciclurilor El Nino, potrivit autorilor studiului. Riscul de declanşare a unor conflicte în ţările neafectate de cele două fenomene climatice era de sub 2%.

Potrivit autorilor studiului, El Nino a jucat un anumit rol în 21% din totalul războaielor civile din lume, un procent ce a urcat până la 30% în ţările afectate în mod deosebit de acest fenomen climatic.

Solomon Hsiang, principalul autor al studiului, consideră că El Nino este un factor invizibil, deoarece acesta a provocat pierderi de recolte, a favorizat apariţia epidemiilor după uragane devastatoare, a amplificat foametea, şomajul şi inegalităţile, care, la rândul lor, au alimentat disensiuni şi nemulţumiri.

Alţi factori susceptibili de a influenţa riscul de declanşare a unui război civil sunt creşterea demografică, prosperitatea şi capacitatea guvernelor de a administra evenimentele asociate cu El Nino.

Potrivit lui Solomon Hsiang, actuala criză din Somalia, care nu a fost inclusă în acest studiu, reprezintă "un exemplu perfect" pentru consecinţele ascunse ale fenomenului El Nino

 

Procesele de învăţare dificile stimulează creierul persoanelor în vârstă

 

Persoanele în vârstă asimilează mai bine informaţiile noi dacă le învaţă mai degrabă printr-o metodă "dură" (încercare/eroare) decât printr-o metodă "uşoară" (întrebare urmată de răspunsul corect), potrivit unui studiu canadian publicat miercuri în revista Psychology and Aging.

 

Specialiştii de la Institutul de cercetări Rotman, de la centrul Baycrest despre condiţia mintală a persoanelor în vârstă, afiliat Universităţii din Toronto, au demonstrat pentru prima dată faptul că persoanele în vârstă - mai precis creierul acestora - învaţă mai uşor decât persoanele tinere prin metoda încercare/eroare.

Concluziile acestui studiu i-au surprins pe educatorii şi medicii specializaţi în recuperarea cognitivă. Studiul contrazice astfel o serie de articole publicate în numeroase reviste ştiinţifice, potrivit cărora comiterea de erori în cursul procesului de învăţare prejudiciază memoria persoanelor în vârstă, iar metoda pasivă "fără eroare", prin memorare, cu răspunsul corect furnizat celui care învaţă, este mai bună pentru creier.

"Literatura ştiinţifică a promovat în mod tradiţional învăţarea fără greşeală pentru adulţii în vârstă. Totuşi, studiul nostru a arătat că, atunci când aceştia studiază o materie conceptuală, în care ei pot să stabilească o relaţie semnificativă între erorile lor şi informaţia corectă pe care trebuie să o reţină, erorile pot juca un rol cu adevărat pozitiv în procesul de învăţare", a declarat Andrée-Ann Cyr, principalul autor al studiului.